Over Tjipcast

Learning by connecting

Achter de schermen

dr. Tjip de Jong

Podcastmaker

Ik werk dagelijks samen met scholen aan vraagstukken die gaan over curriculumimplementatie, kwaliteitsverbetering, innovatie en organisatieontwikkeling en inrichting. Ik richt mij specifiek op het primair onderwijs en middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

Ik verdeel mijn tijd als onderzoeker, adviseur, docent, spreker, schrijver en maker van deze Tjipcast. Mijn werkweek is meestal vrij divers. Ik ben als docent verbonden aan de Master Curriculum Ontwikkeling Primair Onderwijs aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik zit in deze hoedanigheid ook in de examencommissie. Ik werk samen met onderwijs- en directieteams aan specifieke curriculumvragen, vanuit een veranderkundige en leiderschapsbenadering. Ik reis hiervoor door heel Nederland. Meestal neem ik wekelijks wel één of twee podcasts op. Hiervoor heb ik een speciale podcast studio ingericht in Zeist, maar regelmatig neem ik samen met een onderwijsinstelling een aflevering op locatie op.

Tot slot schrijf ik ook regelmatig over onderwijs (ik blogde ruim één jaar voor NRC Handelsblad) en geef ik lezingen en presentaties over onderwijsverbetering, leiderschap, samenwerken en innovatie. Ik schrijf het liefst samen met collega’s uit het werkveld, bijvoorbeeld met een schooldirecteur, bestuurder of vakgenoot.

Ik zie Tjipcast als een digitaal platform waar ik met jullie (kijkers, luisteraars en gasten) nieuwe antwoorden en ongewone perspectieven verzamel op taaie vragen die ik tegenkom in de praktijk van alledag. Hoe meer je deze inhoud deelt in je netwerk, hoe beter. Learning by connecting!

Over de show

Ik (Tjip) ga elke week met interessante gasten in gesprek om een specifieke vraag te verkennen. Deze vraag is afkomstig uit onze leef- en werkpraktijk. Is kunnen lezen en spellen nog belangrijk vandaag de dag? Waarom is het onderwijs zo graag bezig met innovatie? Hoe leef je een goed leven? Waarom is economische groei noodzakelijk? Worden we slimmer van management? Dit gesprek is vervolgens op deze website, maar ook op Youtube, Spotify, iTunes en diverse andere kanalen te bekijken of te beluisteren! Inmiddels wordt Tjipcast per maand ongeveer 30.000 en 35.000 beluisterd. Op YouTube wordt er meer dan 1.300 uur per maand naar gekeken! Ook door veel studenten!

In Zeist heb ik een professionele studio ingericht om de Tjipcast op te nemen. Hier werk ik met een professionele audio opstelling, camera’s en goed licht. Regelmatig bezoek ik plekken in Nederland om met gasten te praten, zoals scholen, interessante werkomgevingen of kom ik bij gasten thuis. 

Op de achtergrond werk ik ook samen met diverse technici, onder andere met collega’s van Fritz Media. Zij helpen met de montage, opname op locatie en technische begeleiding tijdens bijvoorbeeld congressen. En wist je dat Sulayman zijn mbo-stage deed bij Tjipcast en nu af en toe helpt in de studio?

Het idee van Tjipcast is dat alle inhoud beschikbaar is voor iedereen die er nieuwsgierig naar is. En dat je mee kunt doen door vragen te stellen, ideeën aan te dragen en tips te delen.