Over Tjipcast

Learning by connecting

Achter de schermen

dr. Tjip de Jong

Host

Ik hou me graag bezig met vraagstukken die gaan over onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen. 

Ik ben zelfstandig ondernemer en verdeel mijn tijd als onderzoeker, adviseur, docent, spreker, schrijver en maker van deze Tjipcast. Mijn werkweek is altijd erg divers. Zo geef ik les op de Universiteit van Amsterdam, begeleid ik enkele directieteams in het onderwijs en neem ik meestal wel één of twee podcasts op. Regelmatig doe ik dat in co-productie met Metis Onderwijsadvies waarmee ik nauw samenwerk. 

Daarnaast ben ik vaste docent in het Masterprogramma Leiderschap en Innovatie (Kind en Educatie aan de Katholieke Pabo in Zwolle. Tot slot schrijf ik ook veel over onderwijs (ik blogde ruim één jaar voor NRC Handelsblad) en geef ik lezingen en presentaties over onderwijsverbetering, leiderschap, samenwerken en innovatie.

Ik zie Tjipcast als een digitaal platform waar ik met jullie (kijkers, luisteraars en gasten) nieuwe antwoorden en ongewone perspectieven verzamel op taaie vragen die ik tegenkom in de praktijk van alledag. Hoe meer je deze inhoud deelt in je netwerk, hoe beter. Learning by connecting!

Over de show

Ik (Tjip) ga elke week met interessante gasten in gesprek om een specifieke vraag te verkennen. Deze vraag is afkomstig uit onze leef- en werkpraktijk. Is kunnen lezen en spellen nog belangrijk vandaag de dag? Waarom is het onderwijs zo graag bezig met innovatie? Hoe leef je een goed leven? Waarom is economische groei noodzakelijk? Worden we slimmer van management? Luisteraars en kijkers die zich abonneren op Tjipcast stellen hierover vervolgvragen aan de gast in kwestie. Op deze manier ontstaat er een uniek gesprek. Dit gesprek is vervolgens op deze website, maar ook op Youtube, Spotify, iTunes en diverse andere kanalen te bekijken of te beluisteren! Inmiddels wordt Tjipcast per maand ongeveer 12.000 en 14.000 beluisterd. Op YouTube wordt er meer dan 1.100 uur per maand gekeken.

In Bussum heb ik een professionele studio ingericht om de Tjipcast op te nemen. Hier werk ik met een professionele audio opstelling, camera’s en goed licht. Regelmatig bezoek ik plekken in Nederland om met gasten te praten, zoals scholen, interessante werkomgevingen of kom ik bij gasten thuis. Zo werk ik intensief samen met Metis Onderwijsadvies. Samen bezoeken we mbo scholen om in gesprek te gaan over excellent onderwijs. Dit blijven we ook in 2021 en 2022 doen!

Op de achtergrond werk ik ook samen met Ivar Troost die me helpt met het onder de knie krijgen van de techniek en het ontwerpen van de website, opnames en maken van aantrekkelijke visuals. Ivar heeft eerder al de website van het filosofieboek Denken in organisaties ontwikkeld.

Het idee van Tjipcast is dat alle inhoud beschikbaar is voor iedereen die er nieuwsgierig naar is. En dat, als je wilt, je invloed kunt nemen op het programma door mee te doen.